Interview met zelfstandig thuisverpleegster & slimme investeerder in Coosterveld

Hoe ben je in deze job terecht gekomen?
Mijn mama was een van de eerste zelfstandige thuisverpleegsters in Limburg. Ik heb 5 jaar samengewerkt met haar tot zij met pensioen is gegaan. Daarna heb ik haar ronde in regio Hasselt overgenomen. Ik ben blij dat ik als zelfstandige werk, want dat zorgt ervoor dat ik echt de tijd kan nemen voor de mensen en ze kan verzorgen op mijn eigen manier.
Denk jij dat het waardevol is voor mensen om op oudere leeftijd in een gemeenschap te wonen?
Ongeveer 90 procent van mijn patiënten zijn oudere, alleenstaande mensen en ik voel de vereenzaming enorm. Hun kinderen hebben het drukker dan vroeger en wonen vaak niet bij de deur. Aangezien ik soms ik enige ben die ze zien op een hele dag, kijken ze enorm uit naar mijn bezoek. Wat ik ook vaak zie bij oudere koppels is dat een van de twee partners zorgbehoevend wordt en de andere hiervoor blijft zorgen tot hij/zij zelf niet meer kan. Wanneer de andere dan alleen achterblijft moet er plots halsoverkop een oplossing gezocht worden. In zo’n gevallen zou het beter zijn als beide partners reeds de nodige zorgen zouden krijgen of dat er sneller ingegrepen wordt in zo’n situaties door een omgeving die dit in de gaten houdt.
Denk je dat een assistentiewoning daarbij kan helpen?
Het zou alleszins al goed zijn om de eenzaamheid tegen te gaan. Men moet de deur maar opendoen of men is al in de mogelijkheid om een babbeltje te slaan of iemand te leren kennen. Ik als thuisverpleegster zou mensen echt stimuleren om de keuze voor een assistentiewoning te maken. Zeker in deze tijden, waarin het contact met de buren – die vroeger vaak fungeerden als vrienden, hulp of sociale controle – veel minder geworden is. In een assistentiewoning is er tenminste dagelijks contact met leeftijdsgenoten.
Is het om die reden dat jullie een assistentiewoning gekocht hebben?
Mijn man en ik waren al een tijdje aan het nadenken om ons geld te investeren in vastgoed. Maar door mijn job als thuisverpleegster geraakte ik al gauw overtuigd van de investering in een assistentiewoning. Er is namelijk veel nood aan assistentiewoningen op dit moment en in de toekomst zal dit alleen maar toenemen. De mensen worden alsmaar ouder.

Daarnaast geeft het ons ook een heel fijn en veilig gevoel dat we de zekerheid hebben dat we er eventueel binnen 20 à 25 jaar zelf kunnen gaan wonen. Het bespaart ons, en onze kinderen, nù al heel wat stress en zorgen over de toekomst en dat is ons heel veel waard. We willen niet dat onze kinderen later moeten opdraaien voor onze zorgkost of dat heel ons pensioen hier naartoe moet gaan.

En we zijn er redelijk zeker van dat onze woning in de tussentijd snel verhuurd zal zijn, zeker aangezien de zorgkost door Begralim hier maar 4 euro bedraagt. Hierin zit zelfs een woning-asisstent, een oproeppermanentie, verpleegkundige zorg en gemeenschapsvorming. En als de woning niet verhuurd is, betaal je zelfs geen zorgkost! Dat is een heel groot voordeel. Ik ben trouwens blij verrast door de samenwerking van Coosterveld met Begralim. Op mijn ronde in Hasselt hoor ik dikwijls van patiënten dat ze het liefst naar het rusthuis van Begralim zouden gaan, Sint-Elisabeth. Als ze zelf mogen kiezen, gaan ze het liefst naar daar. Het heeft veruit de beste naam, en dat heeft voor ons de doorslag gegeven.
Verzorg je mensen die de overstap hebben gemaakt van een woning naar een assistentiewoning gaan? Hoe ervaren zij dit?
Ik merk dat ze openbloeien eens ze verhuisd zijn naar hun assistentiewoning. De stap naar een assistentiewoning is ook minder groot dan de stap naar een rusthuis. Het gevoel dat ze toch nog een beetje zelfstandigheid hebben is zeer belangrijk, aangezien de shock van meteen alles los te laten er namelijk niet is. Ze kunnen hun vertrouwde omgeving en levensstijl stilletjesaan loslaten en hebben toch nog steeds de vrijheid om zelf te bepalen in welke mate ze geholpen willen worden. Hun vertrouwde woning is ook vaak te groot en te verouderd om comfortabel oud in te worden. Een asisstentiewoning is dan de perfecte oplossing, naar mijn gevoel.
Is de omgeving van een assistentiewoning ook belangrijk?
Wij denken dat het café Ter Linde op de hoek een belangrijke rol gaat spelen voor de ouderen. Er zijn veel ouderen die buitenshuis een tas koffie gaan drinken om mensen te ontmoeten. Het café ligt vlakbij, dus ze moeten maar de straat oversteken om een babbeltje te slaan. Dit is perfect. Ook als ze bezoek krijgen moeten ze niet op de kamer blijven, maar kunnen ze een uitstapje doen. De dokter zegt vaak dat oudere mensen best vaak gaan wandelen, maar dikwijls hebben ze hier geen reden toe. Met een Spar, bakker, café én visvijver in de directe omgeving zijn er redenen genoeg om eens een uurtje de deur uit te gaan.

Realisatie & verkoop

Telefoon

+32 11 22 22 85

Adres

Kempische Kaai 75
3500 Hasselt
Privacy verklaring
Uw bericht werd met succes verzonden.